top of page
Vyhledat

Nedotknuteľní



Sú na seba trochu háklivý a vrúcne objatia od nich nečakajte. Pichľavé kaktusy vo všetkých svojich podobách a tvaroch tvoria obľúbenú súčasť interiérov naprieč časom či štýlom bývania. Kaktus ako dominantný solitér v hlinenom črepníku, alebo skupinka malých kaktusov všemožných tvarov, veľkostí a odtieňov v hravom prevedení farbou hýriacich nádob, sú neprehliadnuteľným a nenáročným doplnkom zbierky izbových kvetov každého floristického nadšenca.




Nedotknuteľne krásne kaktusy pochádzajú z nehostinných suchých oblastí Ameriky, ale nájdu sa i výnimočné kaktusy tropických daždových pralesov. Ich schopnosť prežiť v extrémnych podmienkach púští je možná vďaka zhrubnutej dužinatej stonke, ktorá dokáže prijať a uchovať značné množstvo vody, potrebnej na prežitie. Povrch kaktusov je častokrát členitý, tvorený rebrami, bradavkami alebo hrboľčekmi, prostredníctvom ktorých telo kaktusu reguluje svoj povrch a tým aj vodný výpar. Typickým znakom čeľade kaktusovitých sú areoly, vankúšikovité zakončenie zakrpatených bočných vetvičiek a tŕne, tvrdé špicaté útvary vzniknuté premenou listov. Pri opunciách sú to glochidy, ostnaté chĺpky zakončené zahnutými háčikmi. Kaktusoví maniaci by vedeli rozprávať o ich estetickej hodnote, ale prioritne chránia rastliny pred ohrýzaním zverou a tienia povrch rastliny, čím zabraňjú výparu vody. Pozor si dávajte na tŕne, aj keď niektoré pôsobia jemným dojmom, môžu spôsobiť nepríjemné poranenia. Prvú pomoc poskytne pinzeta a pri jemných glochidoch, ktoré je sotva vidieť, skúste použiť lepiacu pásku.


Aby sa kaktusom u nás darilo, treba im dopriať dostatok slnečného svitu a nepreháňať to so zálievkou. V plnej vegetačnej sezóne, teda počas mesiacov apríl až september, im doprajeme zálievku každých 5 až 10 dní. V čase vegetačného pokoja, v novemberi až marci, frekvenciu zálievky obmedzíme na každé dva až tri týždne. Samozrejmosťou je dobre priepustný substrát pre kaktusy a sukulenty v primerane veľkej nádobe s možnosťou odvádzania prebytočnej vody. Nakoľko rastú pomaly, nie je nutné časté presádzanie a dobre sa im darí skôr v menšom objeme priestoru pre ich koreňový systém.


Podľahnúť čaru pichľavých krásavcov nebýva nezvyčajné a túžba po vlastných mladých rastlinkách narastá úmerne s dĺžkou času ich pestovania. Preto je dobré vedieť, ako na množenie kaktusov. Samozrejme, je viacero spôsobov a každý z nich má svoje úskalia, ale ako sa vraví, tréning robí majstra. Prvý, časovo najnáročnejší spôsob je množenie generatívne zo semien, ktoré klíčia na svetle a potrebujú vlhký substrát, veľa svetla a tepla. Nevýhodou je pomalý rast a najmä, že rastlina nemusí zdediť vami žiadúce vlastnosti materskej rastliny, takže si vlastne pestujete malé pichľavé prekvapenie.


Vegetatívny spôsob rozmnožovania je preto istejší a odrezky získané z bočných, či vrcholových výhonkov, si uchovávajú vlastnosti pôvodného jedinca. Vyzretý, minimálne ročný výhonok odrežieme a necháme dva dni preschnúť. Zasadíme ho do vlhkého piesčitého súbstrátu a po pár týžňoch by mal pustiť korienky. Špeciálny spôsob vegetatívneho množenia je vrúbľovanie na iný kaktus, veľmi podobný vrúbľovaniu ovocných stromčekov. Týmto spôsobom sa nám môže podariť záchranná akcia, ak nám začne nejaký kaktus odumierať v dôsledku zahnívania koreňov.


Ak sa u nás kaktus dobre zabýva a poskytneme mu vhodné podmienky, môže nás časom odmeniť nasadením krásnych kvetov, ktoré sú pýchou nejedného pestovateľa, avšak nie sú pravidlom. Pravidelným každoročným kvitnutím sa vyznačuje práve tropický druh Schlumbergia truncata, známy ako vianočný kaktus, ktorý uprednostňuje skôr tieň a vyššiu vzdušnú vlhkosť.


No nemyslite si, že kaktusy rastú len tak na parádu. Z niektorých druhov sa pripravujú chutné jedlá, nápoje i alkohol, liečivé prípravky aj psychotropné látky. V Mexiku sa bežne vysádzajú ako živý plot a dorastajú do výšky stromov, kŕmia sa nimi hospodárske zvieratá a spracúvajú sa na textilné vlákna. Novinkou z roku 2019 je spracovanie jedlého druhu opuncie Opuncia ficus-indica, známej ako nopálová figa, na plne ekologickú kožu. Kaktusová koža sa svojou kvalitou a využitím doťahuje na kožu zvieraciu, avšak svojim rastlinným pôvodom a ekologickým spracovaním výrazne presahuje štandardy udržateľnosti svojej výroby.


Na prvý pohľad pôsobia ako neprístupné skulptúry, ale pozor, veľmi ľahko prirastú k srdcu a získajú si pozornosť svojimi ikonickými tvarmi, smaragdovými odtieňmi zelenej a neopakovateľným pôsobením v priestore. To len aby ste nepovedali, že sme vás nevarovali...





Zdroje:

I. JOSIFOVIC, J.de GRAAFF: Urban Jungle, Krásný byt plný pokojových rostlin. Praha: Grada 2017.

P. M. ÁVILA: Encyklopédia izbových rastlín. Bratilava: Fortuna Libri, 2009.












26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page