top of page
Vyhledat

Rastlinní čističi vzduchu

Aktualizováno: 31. 1. 2021

Či chceme alebo nie, naše domácnosti sú plné škodlivých látok ako benzén, amoniak, formaldehyd, toulén a mnohé iné, ktoré si domov donesieme v podobe čistiacich prostriedkov, aerosólnych sprejov. Natierame si nimi nábytok, voskujeme podlahy.. Nehovoriac o živote v meste, kde nám čerstvý vzduch často neprinesie ani otvorený balkón alebo okno.



izbové rastliny, čistý vzduch, voňavý ateliér, dracena, zelenec, nádchovník
dracena, zelenec, nádchovník

Zelené rastliny, nielenže vo svojich nespočetných formách a tvaroch vyzerajú očarujúco a pôsobia na nás veľmi príjemne, sú aj našim najúčinnejším pomocníkom pri produkcii kyslíka, ochladzovaní prostredia a filtrovaní vzduchu, ktorý všetci dýchame. Na rozdiel od prirodzených prírodných spoločenstiev našich domovských končín, v interiéroch, kde trávime väčšinu svojho osobného i pracovného času, túto funkciu preberajú exotické rastliny pôvodom z divočiny dažďových pralesov tropických a subtropických pásiem. Svojej povesti „čističov“ nezostávajú nič dlžné a neúnavne pri dýchaní zachytávajú človeku škodlivé látky z ovzdušia, zvyšujú vzdušnú vlhkosť, pohlcujú pachy a tlmia hluk. Týmto nám spríjemňujú celkový dojem z protredia v ktorom neustále fungujeme, bývame, usilovne pracujeme, chutne varíme či sladko spíme. Poďme si dať jeden expresný okruh poblíž rovníka a lokalizovať pôvodný výskyt našich rastlinných izbových čističiek.

izbové rastliny, čistý vzduch, voňavý ateliér, lopatkovec
lopatkovec

Amazonský krásavec, nápadne kvitnúci lopatkovec (rod Spathiphyllum), pôvodom z dažďových pralesov Kolumbie a Venezuely, prirodzene rozšírený v celej strednej a južnej Amerike, patrí medzi nalepších čističov vzduchu. Svojim dýchaním vstrebáva a metabolizuje okrem oxidu uhličitého aj nemalé množstvo karcinogénnych látok zo vzduchu v našich domácnostiach a kedže má rád vlhkejšiu pôdu, svojim intenzívnym dýchaním zvlhčuje vzduch. V spoločnosti zelených izboviek je neprehliadnuteľný, najmä v čase, keď sa objavia charakteristické kvety obalené bielym tulcom


izbové rastliny, čistý vzduch, voňavý ateliér, zamiokulkas, zz plant
zamiokulkas

Z východnej Afriky pochádza obľúbený nezničiteľný zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia). Prirodzene rastie v arídnom prostredí, preto je jednou z najodolnejších interiérových rastlín aj v suchšom prostredí panelákových bytov. Má tendenciu pomerne rýchlo rásť a tvoriť množstvo nových stoniek plných sýtozelených kožovitých listov, v ktorých si uchováva zásoby vody. Ani sa nenazdáte a budete pre tohto snažilca zháňať nový väčší kvetináč.


izbové rastliny, čistý vzduch, voňavý ateliér, svokrin jazyk, predaj izboviek
svokrin jazyk

Západná čast tropickej Afriky je domovom snáď najrozšírenejšej sukulentnej izbovky u nás. Áno, sú to svokrine jazyky (Sansevieria), druh príbuzný napríklad aj s agáve. Nie náhodu sú opäť v kurze, nielen kvôli kráse rôzne sfarbených druhov a kultivarov, ale i kvôli úžasne vysokej schopnosti produkovať kyslík a vstrebávať množstvo škodlivý látok zo vzduchu, ako napríklad benzén, či formaldehyd uvoľnovaný zo syntetických prímesí interiérového zariadenia.


V rovnakom teritóriu nájdeme prirodzene rastúce stromy bohatého rodu Dracén (Dracena), v interiérových podmienkach dosahujú tiež úctihodnú výšku a tvoria ružice listov v rozmanitých odtieňoch nielen zelenej farby na drevnatejúcich kmienkoch. Spektrum tvarov ružíc panašovaných špicatých listov vo výške dodá interiéru vertikálny zelený prvok aj pri nedostatku voľnej podlahovej plochy.

izbové rastliny, čistý vzduch, voňavý ateliér, zelenec chocholatý, predaj izboviek
zelenec chocholatý

Ak by sme cestou po Afrike vydali smerom na juh, narafili by sme v prirodzených porastoch na nám dobre známy zelenec chochlatý (Chlorophytum comosum). Táto bujná rastlina rýchlo rastie a tvorí dlhé efektné výhonky s mladými chocholatými rastlinkami, ktoré pripomínajú pavúkov na pavučinke, preto sa v angličtine nazýva aj pavúčia rastlina. Neúnavne filtruje vzduch a dokonca pohlcuje a neutralizuje pachy. Svojím sviežozeleným sfarbením, často s bielym panašovaním, krásne presvetlí priestor.


Tropické lesy Číny, juhovýchod Ázie, sever Austrálie až k západnému Pacifiku sú domovom popínavej rastliny zvanej potosovec (Epipremnum aureum), ľudovo známy ako Divý Janko. Prirodzene v prírode rastie z dola nahor, kedže sa šplhá po kmeňoch vzrastlých stromov, u nás ju skôr pestujeme ako previslú závesnú izbovku, no ak jej ponúknete vertikálnu oporu, bude tvoriť oveľa väčšiu listovú plochu, čo je efektné i užitočné zároveň. Srdcovité listy sa vyfarbujú v spektre svetlých farieb od bielej až po odtiene žltej a interiér prerastie aj na inak nedostupných miestach.


izbové rastliny, čistý vzduch, voňavý ateliér, nádchovník, rýmovník, predaj izboviek
nádchovník

Nezabúdame ani na rastliny, ktoré obohacujú vzduch uvoľňovaním vonných látok do prostredia. Príkladom je aj liečivý nádchovník (Plectranthus), ktorého dužina obsahuje vonné silice, priaznivo pôsobiace nielen pri nádche. V zavesenej nádobe, bohato olistené previsnuté výhonky vnášajú do miestnosti jemnú arómu sviežosti.



Nech si však vyberiete akúkoľvek interiérovú rastlinu, s istotou vám vnesie do priestoru sviežosť zelenej farby, ovlaží a vyčistí vzduch a privodí pokojnú harmóniu prírody k vám domov.

200 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page